Saatin icadı, günlük hayatımızı pek çok yönüyle kolaylaştırmıştır. Buluşmalarımızda, toplantılarımızda saat vererek anlaşırız ve o saatte buluşuruz. Kolumuzda, cebimizde taşıdığımız, masamızın üzerinde bulunan ya da duvarda asılı saatler sayesinde, günün hangi zamanında bulunduğumuzu biliriz. Taş devrindeki süreçte zaman ölçüleri gayet basitti. Güneşin doğuşu ve batışı, yıldızların gökyüzünde belirip kaybolmaları onlar için yeterliydi. Topluluklar yerleşik bir boyut alınca, yani belirli bir çevrede yerleşik düzene geçince, ilkel yöntemlerle tarıma başlayınca zaman kavramı daha büyük bir değer kazandı. Ekilen bitkilerin belirli zamanlarda sulanması gerekti, hayvanların düzenli zaman aralarıyla beslenmesi sorunu oluştu ve bunlar gibi zamanla bağıntılı daha başka bazı şeyler söz konusu olmaya başladı. Bu yüzden saat ilk defa M.Ö. 4000’lerde Mısırlılar, Güneş’in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfederek ve bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Saat Çeşitleri
- Ateş saati; ya da diğer bir adıyla mum saati, petrol lambasının alevi ile çalışan saat, tüketilen yağın bölmeli bir saydam kapta ya da kısalan mumun gölgesinin, arkadaki cetvel yardımıyla zamanın belirlendiği saat çeşididir.
- Elektronik saat; çok küçük pille çalışan saatlerdir. Kol saatleri de elektronik saat grubuna girmektedir.
- Güneş saati; zamanın güneşin konumuna göre zamanın belirlendiği saat çeşididir. Bu tür saatlerde doğru zamanı göstermesi için çubuğun coğrafi kuzeyi göstermesi gerekir.
- Kum saati; içine kum doldurulmuş, altı ve üstü geniş, beli ince bir yapıdır.